اتوماسیون صنعتی و ابزاردقیق
رزان صنعت

استابلایزر چیست

استابلایزر چیست و چگونه کار میکند؟

1.مقدمه ای بر کاربرد استابلایزر

دستگاه استابلایزر چیست؟ استابلایزر یک دستگاه است که برای کنترل و تثبیت ولتاژ یا فرکانس برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه در شبکه‌های برق شهری و سیستم‌های برق خانگی استفاده می‌شود تا تغییرات ولتاژ یا فرکانس برق را به حداقل برساند و ولتاژ یا فرکانس مطابق با نیاز بار مصرفی را تامین کند. استابلایزرها معمولاً برای جلوگیری از آسیب به تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی استفاده می‌شوند و به بیانی دیگر محافظ ولتاژ و نوع پیشرفته و حرفه‌ای‌تری از محافظ برق هستند.

چرا به استابلایزرها احتیاج داریم؟
به صورت عمومی می توان گفت که هر وسیله ی برقی متناسب با یک طیف مخصوص دریافت برق یا الکتریسیته طراحی و تولید شده است. همچنین، بسته به حساسیت مکانی که آن وسیله به کار گرفته می شود، یک تلورانس (نوسان) مشخص رای عملکرد بی مشکل وسایل مختلف در نظر گرفته می شود. بعضی تا 10 و بعضی دیگر تا 5 درصد تلورانس نسبت به دریافتی کل را تحمل می کنند

2.چرا به استابلایزرها احتیاج داریم؟

به صورت عمومی می توان گفت که هر وسیله ی برقی متناسب با یک طیف مخصوص دریافت برق یا الکتریسیته طراحی و تولید شده است. همچنین، بسته به حساسیت مکانی که آن وسیله به کار گرفته می شود، یک تلورانس (نوسان) مشخص رای عملکرد بی مشکل وسایل مختلف در نظر گرفته می شود. بعضی تا 10 و بعضی دیگر تا 5 درصد تلورانس نسبت به دریافتی کل را تحمل می کنند.

حال مساله اینجاست که تکرار این نوسانات، حتی در مقیاس مجاز، علاوه بر اینکه عمر دستگاه ها را کاهش می دهد، به صورت قابل لمسی، عملکرد لحظه ای یک خط تولید، یا کیفیت روزمره ی یک زندگی را با چالش مواجه می کند. در نتیجه اینجاست که استابلایزرها وارد می شوند.

باید دانست که ورود بیش از حد ولتاژ به یک وسیله ی برقی می تواند ( در مدت نسبتا طولانی):

• آسیب های جدی و دائمی به عملکرد آن وسیله بزند؛

• سبب به وجود آمدن آسیب های Insulation در Winding ها شود؛

• عملکرد پیوسته ی وسیله ی برقی را دچار انقطاع کند؛

• عمر وسیله ی برقی را به طور جدی کاهش دهد.

در طرف مقابل ولتاژ کمتر از حد نیاز هم چالش های زیر را به همراه دارد ( در مدت زمان های طولانی):

• توان و ظرفیت کاربردی وسیله ی برقی را کاهش دهد؛

• به خصوص در وسایل برقی گراماساز فشار بیشتری به آن ها می آورد؛

• در وسایلی که بخش دیجیتال دارند سبب به مشکل خوردن محاسبات می شود؛

• سرعت موتورهای محرکه را کاهش می دهد.

در نتیجه به عنوان جمع بندی این بخش باید گفت که استفاده از استابلایزر برای حصول اطمینان از حسن انجام وظیفه ی یک وسیله ی برقی ضروری است.

3.انواع استابلایزر ها

استابلایزرها شامل سه نوع می شوند که انواع مختلف انها عبارتند از :

• استابلایزرهای رله ای(Relay)

در این انواع استابلایزر یک ترانس قرار گرفته که چند رله دارد. این رله ها سرهای خروجی سیم پیچ ها را به شکلی تنظیم می کنند که با برق خانه هماهنگی و تناسب داشته باشند. این گونه استابلایزرها برق را به صورت پله ای تنظیم و اصلاح می کنند.

در جاهایی که با نوسانات لحظه ای برق روبرو هستید، بهتر است از استابلایزر رله ای استفاده کنید. این استابلایزر به راحتی می تواند تغییر ولتاژ تا بیست ولت را تشخیص بدهد.

در صورتی که نوسانات برق به زیر از 200 یا بیشتر از 220 ولت رسید، فعال می شود و ولتاژ برق را تنظیم می کند. در واقع، می تواند در کمتر از یک ثانیه، نوسان برق و افت ولتاژ را تنظیم کند و مانع از اسیب و سوختگی وسایل برقی شود

استابلایزرهای سروو(Servo)

استابلایزر سروو موتور هیچ گونه رله ای ندارد و به شکل ترانسی حلقوی و مدور است. روی این ترانس یک بازو قرار دارد که به شکل هوشمند توسط ترانس کنترل می شود. کلیه تغییرات ولتاژ برق و نوسانات برق از راه همین بازو تشخیص داده شده، کنترل و تنظیم می شوند.

استابلایزر سروو موتور فاقد رله است و دارای ترانسی حلقوی و مدور است. بر روی ترانس یک بازو وجود دارد که به صورت هوشمند توسط ترانس کنترل می شود. تغییرات ولتاژ برق و نوسانات ناشی از آن از طریق همین بازو کنترل و تنظیم می شوند.

استابلایزر سروو موتور دقیق تر و کمتر از 3 ولت نوسانات را می تواند کنترل کند. این گونه استابلایزر به شکل یک سیستم مکانیکی عمل می کند برای همین سرعت آن نسبت به استابلایزر رله ای کمتر است.

• استابلایزر سوئیچینگ

استابیلایزر سوئچینگ یک دستگاه الکترونیکی است که سیستم و نوع طراحی کنترل و تنظیم ولتاژ آن براساس کنترل کننده های دیجیتال و مدارات الکترونیکی انجام میشود و خبری از ترانس های قدرتمند در آن نیست و عملا قطعات الکترونیکی جایگزین آن شده است. ترانس برق سوئچینگ به عبارت ساده تر، می تواند ولتاژهای نامناسب ورودی، که امکان صدمه زدن به تجهیزات الکتریکی را دارد فیلتر کرده و مانع از صدمه مصرف کننده شود. از کاربردهای استابیلایزر سوئیچینگ می توان به کاربری اداری و مسکونی اشاره کرد.

4.تفاوت محافظ برق با استابلایزر

این تفکر استابلایزر همان محافظ برق است، کاملا اشتباه است. محافظ ها تنها یک برد دارند که در زمان تغییر ولتاژ، اتصال را قطع می‌کنند. این محافظ ها با استفاده از مدار تاخیری که دارند، این قابلیت را دارند که از وصل شدن جریان برق را به طور موقت به تاخیر بیندازند.

اما به این نکته نیز باید توجه کرد که اگر شما در محلی زندگی می‌کنید که دارای نوسانات بسیار زیاد است باید چه کنید؟!

تفاوت اصلی استابلایزر استاتیک با محافظ دقیقا در اینجا مشخص می‌شود که استابلایزر های استاتیک در موقع بروز نوسانات ولتاژ، برق را قطع نمی‌کنند و آنها را به درستی اصلاح می‌کنند.

5.کاربرد استابلایزر در محیط های مختلف

• خطوط تولید و یا بسته بندی

• آسانسور و بالابرهای صنعتی

•بکارگیری در قسمت های مختلف

•بیمارستان به خصوص دستگاه های حساس پزشکی

• مصارف نظامی

• مورد استفاده در محیط های مسکونی و یا اداری

6.مزیت های استابلایزر

همان گونه که پیش از این نیز اشاره شد، برق شهر نوسان ولتاژی دارد.
از همین رو از استابلایزر برای ثابت نگاه داشتن ولتاژ استفاده می شود تا بتواند دوام و راندمان لوازم برقی را افزایش دهد.
در صورتی که در اتصالات و یا مدارهای استابلایزر مسئله ای ایجاد شود، دستگاه به صورت خودکار، با کمک میکروکنترلری که داخل دستگاه ایجاد شده است، باعث قطع خروجی شده، از دستگاه مراقبت کرده و مانع بروز هرگونه مسئله ای برای آن می شود.
هنگامی که ولتاژ برق دچار افت شود، باعث می شود که در نوع عملکرد لوازم برقی اختلال ایجاد شود و در کاهش قدرت و راندمان موتورها تاثیر زیادی بگذارد.
این موضوع باعث می شود که اتلاف انرژی ایجاد شده و میزان مصرف برق نیز افزایش یابد به طوری که گاهی در چنین شرایطی افزایش برق تا بیست و پنج درصد خواهد بود.
می توان با استفاده از یک استابلایزر در مسیر برق ورودی ساختمان، تمامی سیم کشی های داخلی ساختمان و لوازم برقی موجود را در برابر نوسانات برق ایمن کرده و مراقبت نمود.
همچنین این دستگاه می تواند در منطقه هایی که برق ضعیف است نیز به خوبی عمل کرده و مصرف انرژی را کاهش دهد.

7.مهمترین نکات برای خرید استابلایزر چیست ؟

در هنگام خرید استابلایزر حتما توجه ویژه ای به توان مد نظر خود داشته باشید تا دستگاه استابلایزری ضعیف تر از مجموع توان دستگاه های خود خریداری نکنید. این کار را میتوانید با جمع کردن توان هر وسیله به طور مجزا یا مشاوره گرفتن از کارشناسان رزان صنعت انجام دهید

با توجه به وجود انواع تکنولوژی ها در ساخت دستگاه های استابلایزر، در هنگام خرید حتما به فناوری آن و نحوه نگهداری آن توجه کنید.

با توجه به نسخه های مختلف چینی، ایرانی یا حتی اروپایی در ایران، پیش از خرید باید توجه کنید که تاییدیه های فنی آن دستگاه استابلایزر چیست. حتما از اصل بودن ترانس ها اطمینان حاصل کنید. دقت داشته باشید که یک استابلایزر ارزان لزوما استابلایزر خوبی نیست…

خدمات پس از فروش مناسب یکی دیگر از نکات مهم در خرید استابلایزر است که پس از نیاز به تعمیرات استابلایزرها اهمیت می‌یابد.
در آخر هم قیمت منصفانه با توجه به آنچه که هر استابلایزر در اختیار شما میگذارد میتواند یکی از معیارها در خرید استابلایزر باشد.

8.تفاوت استابلایزرهای سه فاز و تک فاز چیست؟

اگر بخواهیم بدانیم اولین معیار برای خرید یک استابلایزر چیست باید به نوع تکفاز یا سه فاز بودن آن اشاره کنیم. در مصارف صنعتی با دستگاه هایی قوی، فشار جریان بار بیشتر و عموما حاشیه شهر از استابلایزر سه فاز ، و در مصارف خانگی مثل واحد های مسکونی – اداری ، از استابلایزرهای تک فاز استفاده می شود. مراکز تجاری نیز بسته به نوع جریان و تعداد فازها، ممکن است تک فاز یا سه فاز باشند که خیلی ساده قابل تشخیص است. بدین ترتیب استابلایزرهای تک فاز و سه فاز در نوع عملکرد تفاوتی ندارند و تنها در تعداد فاز ها برای هر نوع برق، به این دو دسته تقسیم بندی می شوند.

9.جمع بندی دستگاه استابلایزر


اگر همچنان نمیدانید که بهترین استابلایزر مناسب برای شما چیست، کافی است از طریق تماس با ما، اطلاعات خود را کامل تر نمایید و مطمئن عمل کنید.رزان صنعت با تولید استابلایزرهای تماما ایرانی با توان های مختلف با نام تجاری بمو، سراسر ایران را تحت پوشش ارسال رایگان قرار داده است و این محصولات را با ضمانت تعویض، تعمیر و عودت ارائه می کند. شما میتوانید برای خرید استابلایزر از چند طریق اقدام نمایید: صفحه فروشگاه اینترنتی استابلایزربمو، تماس تلفنی با دفتر فروش رزان صنعت و یا مراجعه حضوری به آدرس دفتر رزان صنعت واقع درشیراز خیابان قاآنی کهنه